Verwachtingen en verlangens

(っ◔◡◔)っ ♥ BLOG over het onderscheid leren maken tussen verstopte verwachtingen en ware verlangens.

Verwachtingen en verlangens kleuren een relatie. We hebben ze allemaal en ze kunnen voor zowel verwarring als voor duidelijkheid zorgen. Wat het effect is, hangt er vanaf of ze worden herkend als zodanig.

 

Wat zijn verwachtingen?

Een verwachting is iets waar je eigenlijk vanuit gaat. Daarmee is het eigenlijk een aanname. Een aanname is iets dat je denkt te weten. Daarmee is het dus een overtuiging.

 

Voorbeelden zijn:

Het is normaal dat je na je studie verliefd wordt, een relatie krijgt, gaat samenwonen, trouwt, kinderen krijgt, een huis koopt en samen oud wordt. (op een paar uitzonderingen na). De norm (het meest voorkomende en daardoor lijkt het een regel) is wel het verhaaltje van hierboven.

Overtuigingen die wij hebben, zijn meestal geconditioneerd. Aangeleerd dus. Je gedraagt je zoals je bent opgevoed. Jouw ouders doen dit, omdat zij het zo geleerd hebben van hun ouders enz. Daarmee lijkt het aangeleerde bijna een norm (regel) geworden. Echter is het nog steeds een aanname dat iets zo moet gaan, gewoon omdat het altijd zo ging.

 

Je voelt misschien het volgzame aspect hier wel in. Dat is het geconditioneerde aspect. Wat conditionering kenmerkt, is het ontbreken van de kritische blik van de geconditioneerde zelf. Conditionering staat gelijk aan onbewust zijn. Als je bewust bent, ben je minder vatbaar voor conditionering.

 

Wat vind jij eigenlijk van de manier waarop jij jouw leven leidt?

Als je deze vraag stelt, kom je meteen op het gebied van de verlangens.

 

Echter doordat wij zo onbewust leven en vaak niet direct stilstaan bij onze verlangens (dit vraagt namelijk om bewust- er-zijn ), leven we onbewust/ geconditioneerd oftewel “zoals het hoort”. Deze zogezegde ”zoals het hoort” maniertjes vormen onze verwachtingen.

 

Als de relatie wat langer duurt komt veelal de sleur erin of zorgen problemen ervoor, dat we meer bewust worden van, onder andere, onze verlangens. Door te gaan ervaren wat we niet willen, gaan we ineens ook zien dat we iets anders wel willen.

 

Verlangens laten ons zien hoe we ons in essentie graag willen voelen. Om een verlangen waar te maken is vaak een ander gedrag of situatie nodig. Het vraagt veranderbereidheid van je partner en van jezelf. Het vraagt van om dingen anders te gaan doen en daar is lef voor nodig.

 

Opdracht:

Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk wat er onbewust ( door conditionering en verwachting ) in jullie relatie is ontstaan kijkend naar de “norm’. Beantwoord onderstaande vragen;

  1. Welke onbewuste verwachtingen heb/had jij over jullie relatie?
  2. Zijn deze wel van jou of zijn ze jou puur aangeleerd?
  3. Van welke merk je nu dat ze jou niet passen?
  4. Welke bewuste verwachtingen herken je?
  5. Passen deze je nog?
  6. Welke verlangens voel je in jezelf?
  7. Wat mag er anders?
  8. Wat is daarvoor nodig van jou en wat van je partner?
  9. Wat hebben jullie gecreëerd met jullie onbewuste verwachtingen? Denk hierbij aan rolverdeling, taakverdeling, religie, cultuur, toekomstplannen etc.
  1. Leg jullie beiden antwoorden naast elkaar en deel en vergelijk of neem mee naar de sessie waar dit besproken wordt m.b.v. EFT.

 

Hartegroet van

Ramon en Cathelijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.